De verschillende stappen in het hele ritueel
De verschillende stappen in het voorouder ritueel zijn:
Thuis:
1. Voorouder ritueel kiezen en keuze doorgeven (minimaal twee weken vóór de afspraak);
2. Symbool voor jezelf en symbool voor jouw innerlijke kind kiezen, eventueel zelf steentjes uit kiezen;
3. Vragen aan voorouders voorbereiden (zie format onder kopje “Vragen stellen aan voorouders bij de start van het ritueel”);
Tijdens afspraak:
4. De begeleider introduceert het ritueel;
5. Steentjes en symbolen leggen;
6. Jouw korte introductie;
7. Indien van toepassing: het veld invoelen en de steentjes bepalen;
8. Invoelen en representeren;
9. Voorouders danken;
10. Steentjes ontslaan van hun taak.
Thuis:
11. Plek voor voorouders thuis maken en verbinding houden.
1. Voorouder ritueel kiezen en keuze doorgeven (minimaal twee weken vóór de afspraak)
Het ritueel begint bij jou thuis, wanneer je weet welk voorouder ritueel je wenst, en bij de thematische voorouder opstelling ook welke voorouderlijn je wilt opstellen. Tussen het moment dat je me meedeelt welke keuze je hebt gemaakt en de afspraak, houden we minimaal twee weken aan. Want vanaf het moment van jouw keuze kunnen spirituele helpers, voorouders en andere betrokken energieën zich gaan voorbereiden, misschien al samen met jou. Hiervan hoef je niets te merken.
Ik vraag je deze website op het onderdeel voorouders in zijn geheel te lezen, zodat je goed op de hoogte bent van het ritueel. Als je hierin nog vragen hebt, stel ze dan vooral van te voren en wacht niet tot de afspraak zelf. De tijd van de afspraak benutten we voor jouw ritueel.
2. Symbool voor jezelf en symbool voor jouw innerlijke kind kiezen, eventueel zelf steentjes uit kiezen
Je zoekt iets uit dat symbool staat voor jouzelf en iets voor jouw innerlijke kind. Beide symbolen neem je mee voor het ritueel.
Kies je zelf je steentjes? Het hoeven zeker geen grote stenen te zijn, maar ook niet te klein zodat ze prettig in de hand liggen om vast te houden. De voorgestelde algemene voorouder opstelling heeft 38 steentjes, de voorgestelde thematische voorouder opstelling 25. Bij gewijzigde vormen is het tellen.
3. Vragen aan voorouders voorbereiden
Je bereidt jouw introductie-vragen aan de voorouders voor. Wanneer je daaraan behoefte hebt, wanneer je bijvoorbeeld twijfelt over bepaalde vragen, kun je jouw vragen ook van te voren aan me voorleggen. Zie hiervoor het kopje “Vragen stellen aan voorouders bij de start van het ritueel”. Daar staat ook een format voor jouw introductie en vragen.
4. De begeleider introduceert het ritueel
De begeleider vertelt hoe jouw ritueel eruit zal zien, zoals van te voren is afgesproken, en benoemt nog een keer alle stappen van het ritueel. De beschrijving van de rituele vormgeving van de steentjes leggen en de volgorde waarop dat gebeurt, die je al digitaal toegestuurd hebt gekregen, ligt uitgeprint voor je klaar.
Om de opstelling op te nemen, worden twee mobiele telefoons gebruikt. Als je zelf twee mobiele telefoons hiervoor kunt meenemen, is dat heel fijn.
5. Steentjes en symbolen leggen
Je legt de steentjes in de volgorde van het afgesproken ritueel. Zie hiervoor de kopjes “De thematische rituele voorouder opstelling” en “De algemene rituele voorouder opstelling”. (Verderop worden nog andere rituele vormen aangereikt.) Je zet het symbool voor het innerlijke kind aan de ene kant van je en het symbool voor jezelf aan de andere kant. Je zit op een stoel en kijkt naar de steentjes voor je.
Het innerlijke kind is door het symbool als energie vertegenwoordigd bij het ritueel. Daar gebeurt verder niets mee. Zo ook gebeurt niets met het symbool voor jezelf. Het staat voor jou op het moment dat je zelf opstaat om een steen in te voelen en je even niet op je plek zit.
6. Jouw korte introductie
Wanneer je rustig zit en je er klaar voor voelt, stel je jezelf voor met je voornaam, en nodig je jouw voorouders uit om aanwezig te zijn. Je heet ze welkom en je legt ze jouw vragen voor. Misschien heb je jouw introductie op schrift gezet, of je doet het liever uit je hoofd.
7. Indien van toepassing: het veld invoelen en de steentjes bepalen
Dit onderdeel gebeurt alleen wanneer het invoelen en representeren van de steentjes geen vaste volgorde heeft. Ik herhaal uit het kopje “De algemene rituele voorouder opstelling”:
In het ritueel van de steentjes oppakken, invoelen en representeren, wordt niet gewerkt met een vaste volgorde. Het aantal steentjes dat wordt opgepakt, beperken we tot het aantal van de thematische voorouder opstelling, dat zijn er tien. Dat is voldoende voor de verwerking. De keuze voor de steentjes maken we gezamenlijk door het veld in te voelen. Dat hoef je niet alleen te doen. Daar helpen we je graag bij als je dat wenst. Als je zoiets niet gewend bent, lijkt dit misschien erg lastig of bijna onmogelijk om te doen, maar waarschijnlijk ga je echt iets voelen, en trekt een steentje je aan. We hebben alle drie velletjes papier, ieder zijn eigen kleur. Als een steen jouw aandacht trekt, leg je er een velletje papier bij, zodat we achteraf weten aan welke steen een voorouder gekoppeld is die wil worden gerepresenteerd, en door wie deze steen is uitgekozen. Het kan zijn dat een bepaalde steen door ons alle drie gevoeld wordt. Dan leggen we er alle drie een velletje bij van onze kleur. Voel je een steentje heel sterk, dan geef je dat weer door meerdere velletjes neer te leggen. Het kan zijn dat iemand van een bepaald steentje al heel blij wordt, of juist een zorgelijk gevoel erbij heeft. Om dat te herinneren kan een wit of zwart papiertje erbij gelegd worden. Misschien voelen we samen meer dan tien steentjes die om aandacht vragen, misschien minder. Dat maakt niet uit. Misschien komt er gaandeweg nog een steentje bij dat gezien wil worden. Ook kan het zijn dat je niet een bepaald steentje voelt trekken, maar dat je er zelf voor kiest dat dat steentje wordt ingevoeld en gerepresenteerd, bijvoorbeeld bij jouw ouders of grootouders. Dat maak je kenbaar met een kaartje waarop staat wie je daarmee precies bedoelt.
8. Invoelen en representeren
Dit is eerder uitgelegd in de kopjes “Steentjes invoelen en representeren” en “Vragen stellen aan voorouders bij het representeren”. Tot maximaal tien steentjes worden ingevoeld en gerepresenteerd. In de thematische voorouder opstelling ligt de volgorde vast, en is hetzelfde als het leggen van de steentjes. In de algemene opstelling kies je zelf de steentjes. Uit het kopje “De algemene rituele voorouder opstelling”:
Als we voelen dat we klaar zijn met het invoelen van het veld en we de steentjes die om aandacht vragen, hebben aangegeven met een velletje papier, gaan we weer zitten en ga jij bepalen met welke steen je wilt beginnen. Er is geen bepaalde volgorde. Je kunt dus ook met een steen uit de tiende generatie beginnen, als daar velletjes bij liggen. Het ligt voor de hand te beginnen met een steen waarbij veel velletjes liggen, want dat betekent dat die in het ritueel belangrijk is. Maar het is vrij.
Wanneer een voorouder is gerepresenteerd, wordt dit aangegeven met een zwarte of witte pion. De zwarte pion staat voor een mannelijke voorouder, de witte voor een vrouwelijke voorouder.
9. Voorouders danken
Op het einde bedank je jouw voorouders dat ze zijn willen komen, voor wat ze van zichzelf hebben laten zien, voor hun hulp.
10. Steentjes ontslaan van hun taak
De voorouders zijn gekoppeld aan steentjes. Om een steentje weer gewoon steentje te laten zijn, worden de steentjes ontslaan van hun taak. Dat kun je aan de begeleider overlaten, maar kun je ook zelf doen als je dat wilt. De steentjes mogen ook bedankt worden. Je doet dit door je aandacht erop te richten en daarbij hardop te zeggen: “Steentjes, bedankt voor het vertegenwoordigen, jullie zijn nu weer gewoon steentjes”.
Als je wilt maak je een foto van de opstelling.
11. Plek voor voorouders thuis maken en verbinding houden
Om het contact goed te laten doorwerken, is het belangrijk dat je na afloop een plekje voor hen creëert waar je woont en je je regelmatig even met hen verbindt door aan hen te denken.
Citaat Margrete Vijlbrief
Het is geen quick fix ...
Het gaat er ook om dat je ze ontmoet, kennis met ze maakt, dat ze jou ondersteunen, jouw voorouderlijn ondersteunen, daar ga je iets tegenover zetten. Dat doe ik op een altaar, ik erken hun, en vraag wat ze nodig hebben. Bij mij waren het deels boeren. Ik leg daar nu wat oogst neer, noten, graan(meel), maar ook suiker en tabak etc.
Wil je de heling door laten werken, blijf je ze voeden ... Daarmee toon je ook je respect en dankbaarheid. Dat kan je dagen/maanden doen, tot je voelt dat het genoeg is en dan pas neem je afscheid. Het is hard werken voor ze!
Het is zo belangrijk dat we samenleven met onze voorouders ...
Als ik nu achter mijn spinnenwiel zit, of in de tuin werk, zijn ze er altijd bij...

Maak jouw eigen website met JouwWeb