Een voorouder ritueel zonder representeren
Wanneer voorouders jou wel aanspreken maar je niet voor representeren kiest, of wanneer de kosten een rol spelen, kun je ervoor kiezen om samen met mij tien generaties van vier voorouderlijnen in te voelen bij mij in Doesburg. Daar betaal je €20,00 voor. Dat kunnen we samen doen: jij voelt eerst een steentje in, en als je wilt kan ik dat steentje daarna ook invoelen. Er is geen representatie van de voorouders want daarvoor is begeleiding nodig.
Deze opstelling ziet er weer anders uit. Je legt één voorouderlijn van tien steentjes. Voor deze lijn worden alle stappen doorlopen, tot en met het ontslaan en bij elkaar rapen van de steentjes. Daarna leg je de tweede voorouderlijn, waarmee je hetzelfde doet. Zo ook de derde en vierde voorouderlijn. In dit ritueel worden alle steentjes ingevoeld in de volgorde waarin ze gelegd zijn. Ook hier gelden de tien stappen, enkel het representeren vervalt. Dit ritueel neem je niet op, maar je maakt notities van wat je hebt waargenomen.
Ook deze rituele voorouder opstelling biedt een goede manier om meer verbinding met jouw voorouders te maken en hun positieve doorwerking in jouw leven te versterken.
In een blokje met een eigen ervaring bij het invoelen van mijn voorouderlijke generaties, heb ik aangegeven dat ik geregeld niets waarnam bij een steentje (in het kopje: “Wat ga je tegen komen?”). Ik was mij ervan bewust dat ik het steentje wel vast hield en er contact mee maakte en dat dat betekenis had. Op een gegeven moment voelde ik dat er geen nieuwe informatie meer naar voren zou komen in een voorouderlijn die ik al voor een stuk had ingevoeld. Toch bleef ik alle steentjes die er nog lagen, invoelen, om contact te maken met iedere generatie en de band te versterken. Anderen, die hetzelfde ritueel voor hun voorouders deden, gaven naderhand aan ervoor gekozen te hebben om die steentjes niet meer in te voelen. Ook dat kan.
Dit ritueel kun je ook voor jezelf uitvoeren, zonder dat iemand erbij is. Als je het zelf uitvoert en de tijd ervoor hebt, kun je dit ritueel ook doen met vier maal 30 generaties.
Om ook deze opstelling goed neer te zetten, benoem ik hier de verschillende stappen die je daarbij volgt, deels overlappend met de stappen uit het andere ritueel.
De stappen zijn:
- Een plek voor het voorouderritueel kiezen;
- Symbool voor jezelf, symbool voor jouw innerlijke kind en steentjes kiezen;
- Vragen aan voorouders voorbereiden (zie het format onder het kopje “Vragen stellen aan voorouders bij de start van het ritueel”);
- Steentjes en symbolen leggen;
- Jouw korte introductie, invoelen van steentjes, bedanken van voorouders en het ontslaan van de steentjes per voorouderlijn;
- Plek voor voorouders thuis maken en verbinding houden.
1. Een plek voor het voorouderritueel kiezen
Je kiest ervoor het ritueel bij jou thuis te doen, of samen met mij in Doesburg. Als je het bij jou thuis doet, neem je hiervoor een plek en een gelegenheid dat je ruim de tijd voor jezelf hebt. Zorg dat de telefoon uit staat en je niet gestoord wordt.
2. Symbool voor jezelf, symbool voor jouw innerlijke kind en steentjes kiezen
Je zoekt iets uit dat symbool staat voor jouzelf en iets voor jouw innerlijke kind. Je hebt tien steentjes nodig als je tien generaties legt, en natuurlijk meer naarmate je meer generaties in een voorouderlijn wilt leggen. In Doesburg leg je maximaal tien generaties per voorouderlijn.
3. Vragen aan voorouders voorbereiden
Je bereidt jouw vragen aan de voorouders voor. Wanneer je daaraan behoefte hebt, wanneer je bijvoorbeeld twijfelt over bepaalde vragen, kun je jouw vragen ook van te voren aan me voorleggen. Dan kijk ik met je mee. Zie hiervoor het kopje “Vragen stellen aan voorouders bij de start van het ritueel”. Daar staat ook een format voor jouw introductie en jouw vragen.
4. Steentjes en symbolen leggen
Je legt de tien steentjes, te beginnen met de eerste generatie. Je zet het symbool voor het innerlijke kind aan de ene kant van je en het symbool voor jezelf aan de andere kant. Je zit op een stoel en kijkt naar de steentjes voor je, met als eerste steen de eerste generatie.
Het innerlijke kind is door het symbool als energie vertegenwoordigd bij het ritueel. Daar gebeurt verder niets mee. Zo ook gebeurt niets met het symbool voor jezelf. Het staat voor jou op het moment dat je zelf opstaat om een steen in te voelen en je even niet op je plek zit.
Je hoeft bij het invoelen niet per se tussen de steentjes in te kunnen staan. Je kunt voor het invoelen ook naast de plek van het steentje gaan zitten. Dan zet je de stoel richting jouw symbolen.
Zorg dat je pen en papier hebt om jouw bevindingen per generatie op te schrijven.
5. Jouw korte introductie, invoelen van steentjes, bedanken van voorouders en het ontslaan van de steentjes per voorouderlijn
Wanneer je rustig zit en je er klaar voor voelt, stel je jezelf voor met je voornaam, en nodig je jouw voorouders uit om aanwezig te zijn. Je zegt uitdrukkelijk erbij of het gaat om jouw moeder of jouw vader, en of het gaat om zijn of haar vader of moeder (jouw opa of oma). Je heet ze welkom en je legt ze jouw vragen voor. Misschien heb je jouw introductie op schrift gezet, of je doet het liever uit je hoofd.
Je begint met het invoelen van het eerste steentje van een voorouderlijn, dat is je moeder of je vader. Dan voel je je oma of opa in, afhankelijk van welke voorouderlijn je gelegd hebt. Je voelt ook de andere acht generaties voorouders in. Een korte herhaling hoe je dat doet:
Je pakt een steentje op, gaat bij die plek staan of zitten met het gezicht naar jouw symbolen, houdt het steentje in jouw beide handen, en geeft innerlijk aan de voorouder aan dat hij of zij welkom is. Dan voel je het steentje in. Dat wil zeggen dat je je leeg maakt en kijkt wat je ervaart. Misschien komt er een bepaalde lichamelijke gewaarwording in je op, een gedachte, een beeld, een gevoel. Als je jezelf dit nog niet zo snel ziet doen, of hier tegenop ziet, kun je ook het steentje alleen vasthouden en je er met jouw hart mee verbinden door de voorouder welkom te heten en er even aandacht aan te geven. Je schrijft jouw bevindingen, als je die hebt, na het invoelen van een steentje op.
Als je klaar bent met een voorouderlijn bedank je deze voorouders.
Dan bedank je ook de steentjes en ontsla je ze van hun taak. Dat doe je door je aandacht op de steentjes te richten en daarbij hardop te zeggen: “Steentjes, bedankt, jullie zijn nu weer gewoon steentjes”.
Vervolgens raap je de steentjes bij elkaar en kun je de steentjes opnieuw leggen.
Als je één voorouderlijn hebt gehad, leg je nu de andere voorouderlijn uit dezelfde ouder. Je legt dan opnieuw een steentje voor je moeder of je vader, en je neemt de andere voorouderlijn. Bij het invoelen echter sla je de ouder die je al een keer hebt ingevoeld, over. Dus je begint bij de tweede voorouderlijn met jouw opa of oma, die je nog niet hebt gehad. En zo verder tot je weer met alle tien generaties contact hebt gelegd. Daarna bedank je weer de voorouders, bedank je ook de steentjes, ontsla je ze van hun taak en raap je ze weer bij elkaar.
Je kunt dit herhalen voor een volgende voorouderlijn. Als je een voorouderlijn hebt afgerond, kun je ook een andere keer verder gaan.
6. Plek voor voorouders thuis maken en verbinding houden
Om het contact goed te laten doorwerken, is het belangrijk dat je na afloop een plekje voor hen creëert waar je woont en je je regelmatig even met hen verbindt door aan hen te denken.

Maak jouw eigen website met JouwWeb